Facebook
Blogger
Youtube
Google+

BabaTB - Cikkeink

Cikkeink

A babám külföldön születik... Hogyan kapok ellátást?

A BabaTb-vel külföldre mentünk. Körbejártuk azt a kérdést, hogy milyen ellátásokat tud igénybe venni Magyarországon az a kismama, aki külföldön szüli meg gyermekét, és tartósan kint marad az adott országban. Akár az Európai Unió területén kívül. Fontos, hogy munkahelye a külföldi tartózkodás alatt is állományában tartsa az anyukát. Ezt szülési szabadságnak hívjuk általánosságban. Számára a munkahely kiállítja a foglalkoztatói igazolást. Ebben az esetben CSED-et és GYED-et minden további nélkül igénybe veheti az édesanya.
A CSED beadásához további két dologra van még szükség: 

 • gyermek születési anyakönyvi kivonata,
 • TAJ száma

Ha az adott ország szabálya szerint, valamint a szülők döntése alapján magyar állampolgárságot szerzett a kisbaba, külföldön történt születése a Bevándorlási és Állampolgársági hivatalnál jegyezhető be hivatalosan a magyar anyakönyvezésbe. Ez a későbbiekre nézve fontos momentum.

Ha már rendelkezünk honosított születési anyakönyvi kivonattal, akkor a CSED igény elindítható az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál. A baba számára a rendszer létrehozza TAJ számát az ügyintézéshez. Figyelem!  Ez nem jelent teljes társadalombiztosítási jogosultságot! TAJ kártyát csak akkor fognak kiállítani számára, ha magyarországi lakcímmel rendelkezik már és a szülő az Országos (Megyei) Egészségbiztosítási Pénztárnál be tudja mutatni a baba lakcímkártyáját is. A gyermek csak innentől lesz a magyarországi TB (társadalombiztosítási rendszer) által biztosított!


Mi a helyzet a többi ellátással?

Az egyszeri anyasági támogatás is jár az anyukának, ha kiutazása előtt az előírt számban részt vett terhesgondozáson és ezt a kezelőorvosa leigazolja.

Mely esetben érheti hátrány az anyát?

A fenti esetek bármely részlete elmarad, akkor nem lesz meg a szükséges és elégséges folyósítási feltétel - a pénzbeli ellátási igénylést elutasítják. Családi pótlékra pedig nem lesz jogosult a szülő mindaddig, amíg nem tartózkodik Magyarországon életvitelszerűen. 

További információ: 

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=35&Itemid=391&lang=hu

 

Minden, amit a TAJ kártyáról tudni érdemes

baba TAJ kártyaA hosszadalmas procedúrák és a több tucatnyi kitöltésre váró nyomtatvány sok energiát és türelmet emészt fel, így különösen jó érzéssel töltheti el a friss szülőket, mikor kiderül, hogy a baba TAJ kártyáról a hivatal magától gondoskodik! Legalábbis Magyarországon született, magyar állampolgárságú csecsemő esetében, az anyakönyvezetést követően.

Ha a gyermek külföldön született, ahhoz, hogy a baba TAJ kártya érvényességét megállapíthassák, szükséges a magyarországi anyakönyvezetési eljárás elindítása. Ezt követően a lakcímkártya birtokában igényelhető válik a baba TAJ kártya, melyet az ország egész területén, bármely kormányhivatalban kérvényezhetünk. A Magyarországon született, de nem magyar állampolgárságú gyermek esetében az állampolgársága szerinti államban kell indítványozni az anyakönyvezetési folyamatot, majd ennek birtokában, és érvényes magyarországi lakcímkártyával kérvényezhető a baba TAJ kártya kiállítása.

Fontos tudni, hogy a TAJ kártya kiállítások 3,33 %-ban hibásra sikerülnek, ezért érdemes az átvételkor azonnal ellenőrizni a pontos névírást, egyéb adatokat. Átlagosan - eddigi tapasztalataink szerint - minden harmincadiknál hibát észlelünk, és meg kell igényelni az új TAJ kártyát, hiszen ez már nem automatikus.

Ha további információra lenne szüksége az ügyintézéshez, esetleg a folyamat lebonyolítása során felmerülne valamilyen problémája, forduljon hozzánk bizalommal!
 

Munkaviszony megszűnése ellátás alatt

Sokakat érintő kérdés lehet, hogy mi történik akkor ha a baba születése után, éppen CSED vagy GYED alatt szűnik meg a kismama munkaviszonya. Általában "védett időszaknak" gondoljuk az anyaságot ilyen szempontból. Mégis az élet hozza az eseteket, a jogszabály pedig néhányat átenged a gyermekét otthon nevelő szülő védőzónáján. És bizony megszűnhet a munkáltatónkkal a kapcsolat az anyaság időszakában is. (A különös eseteire itt nem térünk ki.)
Egy ilyen helyzetben az anyuka passzív jogon továbbra is jogosult lesz az ellátásokra. Tehát kérésre az eredeti munkahely a CSED/ GYED kapcsán köteles  kiállítani a foglalkoztatói igazolást. A szülő így TB ellátásra (orvosi, kórházi szolgáltatásokra) jogosult marad, érvényesítheti a kapcsolódó kedvezményeket, támogatásokat is a gyógyszertárban. 
Ha a munkahely 100 fő alkalmazotti létszám feletti, úgynevezett "TB kifizetőhely", akkor továbbra is köteles folyósítani az ellátásokat volt alkalmazottja számára. Mindaddig így kell tennie, amíg az anya el nem helyezkedik új munkahelyén.
Ha az új munkahely is TB kifizetőhely, akkor átveszi az ellátások folyósítását. Ezt a két munkáltatónak kell egymással megszerveznie.
Ha pedig nem TB kifizetőhely, hanem 100 fő dolgozói létszámnál kisebb foglalkoztatóról van szó, akkor az Országos (Megyei) Egészségbiztosítási Pénztár 
lesz az új folyósító szerv. Fontos a figyelmet felhívni arra, hogy ilyenkor a személyes közreműködésünk jól jöhet. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ennek menete nem automatikus. És az ellátás akár 4-6 hónapot is késhet. Az anyukának / munkahelynek jelentenie kell ezt a tényt az OEP-nél, még akkor is, ha felesleges türelmetlenségnek tűnik részvételünk. Bajt nem okozunk ezzel, de az ellátás talán időben megérkezik...
Az igényt azonban újra beadni nem szabad!

 

Cikkünk a felsőoktatásban tanuló és gyermekvállalásban egyszerre érintett szülőknek szól

Tudta azt, hogy ha az egyetem / főiskola elvégzése után egy éven belül születik meg az újszülött baba, akkor is jogosult a kismama a diplomás GYED ellátásra?Jelenlegi szabály szerint, ha a várandós kismama felsőoktatási intézmény hallgatója, és korábban nem szerzett munkaviszonyból biztosítotti időt, akkor a normál CSED és GYED ellátások helyett diplomás GYED-re jogosult.

A diplomás GYED a baba 1 éves koráig jár és hallgatóként minimum két aktív félév igazolása szükséges a felsőoktatási intézmény részéről.
Ennek alapját a mindenkori minimálbér képezi, mely jelenleg bruttó 127.500 forint. Ha mesterfokú képzésben vesz részt a kismama, a garantált 
bérminimum lesz az ellátás alapja, mely 2017 -ban bruttó 161.000 forint. 

A folyósított összeg számítása megegyezik a GYED számítási módjával:  bruttó bér (előbbiek) 70 % -a, levonva 15% SZJA és 10 % nyugdíjjárulék közterheket.

Érdemes ebben gondolkodni? Hogyan éri meg a szülőknek?
Vegyük alapesetnek azt, hogy 1 év diplomás GYED után az anya GYES-re jogosult egészen az újszülött 3 éves koráig. A jelenlegi szabályok  lehetővé teszik  azt is, hogy az apuka         menjen el egy év után GYED-re. Ekkor természetesen az anyának le kell mondania a GYES-re való jogosultságáról, mert egy gyermek után egyszerre két ellátás nem igényelhető. Az anya ilyenkor vagy fizeti maga után a NAV-nál a TB járulékot, vagy visszaáll munkába, ahol a munkáltató biztosítottként bejelenti. Az apa jogosulttá válhat a fizetése, munkája mellett a GYED-re is. (GYED extra) Ezáltal az apuka és anyuka is dolgozhat (diplomás GYED-et követően), megtartva a pénzbeni ellátást is gyermekük után.

Milyen feltételek mellett számíthatunk diplomás GYED-re?

diplomás GYED 2014 óta már azoknak az anyukáknak sem kell aggódniuk az anyasági támogatás felől, akik éppen tanulmányaik során vállalnak gyermeket, ezzel segítve a fiatal szülők helyzetét. Azonban számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy ténylegesen megkaphassák a családok, a diplomás GYED-et.

Néhány fontos információ a diplomás GYED igényléséhez:

 • 2013. december 31-ét követően született gyermekek esetén, amennyiben az anyuka államilag elismert felsőoktatási intézmény hallgatója.
 • Szükséges a gyermek születése előtt legalább 2 féléves aktív hallgatói jogviszony.
 • Abban az esetben is jogosult az anyuka a diplomás GYED-re, amennyiben a hallgatói jogviszony passziválása vagy megszűnését követő 1 éven belül születik meg gyermeke.
 • A gyermek születését követően, saját háztartásában neveli.
 • A gyermek születésekor az anyuka, magyarországi bejelentett lakóhellyel rendelkezik és magyar állampolgár.
 • A gyermek vérszerinti apukája abban az esetben jogosult a diplomás GYED-re, ha az anyuka meghal, vagy ha nem felel meg a feltételek egyikének.

További információkért keressen minket elérhetőségeinken!
 

A megfelelő gyermekülés kiválasztása

Legfontosabb a gyermek korának és súlyának megfelelő méretű autós ülés kiválasztása. Ebben nyújt segítséget az alábbi táblázat.:

 

Csoport:

Súly:

Életkor:

Terhesség alatt

0 Kg

-9 hónap

0/0+

0-13 Kg

0-kb 12 hónap

0/1

0-18 Kg

0-kb 4év

1

9-18 Kg

9 hónap - kb 4év

2/3

15-36 Kg

3év-12 év

1/2/3

9-36 Kg

9 hónap-12év

A megfelelő gyerekülés kiválasztásához azonban nem árt elgondolkodni a súlyhatárokon ugyanis a túl széles határ mindig kompromisszumokkal jár, ami általában a biztonság és a kényelem rovására megy. Például ha a 0+-os bébi hordozó helyett egy 0/1-es gyerekülést választunk, valamivel tovább tudjuk használni de nincs babahordozónk (amit esetleg a babakocsinkra is rögzíthetünk) és ha a baba elalszik az autóban körülményesebb kivenni az ülésből mint egy hordozóesetén ahol a baba nyugodtan aludhat tovább.

Ha egy 9-36 kg súly határú ülést választunk, azt sokáig használhatjuk, de ezek az ülések általában nem (vagy csak egy fokozatban) dönthetők és 18 kg-os korhatár felett csak ülésmagasítóként funkcionál amit az új előírások szerint csak 22 kg-tól ajánlott használni. Ahhoz, hogy gyermekünket biztonságba tudjuk mindenkép három ülés vásárlása szükséges 0/0+ 0-13 kg ; 1 9-18 kg ; 2/3 15-36 kg.

Mit kell tudni a gyermekülések biztonsági előírásairól?

Az első gyerekülések a kényelmet szolgálták, a maiak már a biztonságot is.Az első szabványok 1970-től léptek életbe, de még csak a 6 hónapostól 4 éves korig terjedő korosztály biztonságos elhelyezését megoldó előrenéző ülésekre vonatkoztak. A csecsemők és a nagyobb gyerekek ekkor "kimaradtak" az előírásból (a 4 évesnél nagyobb gyerekek számára a felnőtt öv használatát javasolták), és az ellenőrzés módszertana is csak statikus erőterheléses vizsgálatokra épült. Az ezután megjelent, saját övrendszerrel ellátott gyermeküléseket bonyolult övfeszítő elrendezéssel szerelték, sokszor 4-5 helyen kellett módosítani, beállítani a megfelelő övhossz részt a kényelmes és egyben biztonságos övfeszesség eléréséhez.

A mai legkorszerűbb gyermekülésekben már csak egyetlen övfeszítő hely van a pirossal jelölt kioldócsaton kívül. A kioldócsatot sem volt mindig kötelező a felsőtest alsó részének közepén elhelyezni, csak a 80-as évek közepétől változott így az előírás. A kezdeti időkben előfordult, hogy a bonyolult övfeszítő rendszer és az ülésvázon "elrejtedt" kioldócsat miatt a menteni érkezők nem tudták kiszabadítani a gyermekeket.

Sérülési mechanizmusok, terhelési határértékek.

A sérülési mechanizmusok pontos megismerése, feltérképezése nehéz, nem megoldott probléma. A gyerekek testfelépítése, a mellkas, a nyak, a fej szerkezete, csontozata, tömegarányai, terhelhetősége merőben különbözik a felnőttekétől, ezért a felnőttekre vonatkozó kutatási eredményekből szinte semmit sem lehet itt alkalmazni. A biomechanikai kutatások számára csupán a modellezés, a próbababás kísérletek jelentik az egyetlen valós lehetőséget, illetve balesetek utólagos rekonstrukciója nyújt jelentős segítséget.

A terhelési határértékek meghatározása nagyon nehéz feladat, amiből egyértelműen következik, hogy igyekezni kell a biomechanikai értékeket a lehető legalacsonyabban tartani és nem vállalni semmilyen kockázatot, vagyis a legbiztonságosabb gyermekvédő berendezéseket kell alkalmazni. Ezzel is magyarázható az előírások állandó, folyamatos szigorítása.

A megfelelő babakocsi kiválasztása

Egy kisbaba megszületése előtt sok fontos döntést kell meghozni. Ilyen a babakocsi kiválasztása is. Hogy megkönnyítsük a választást, összefoglaltuk a szempontokat és tudnivalókat, melyeket figyelembe kell venni vásárláskor.

Infinety network

 

Mielőtt vásárolni indulunk, gondoljuk át, mikor és milyen terepen fogjuk használni a babakocsit, hol fogjuk tárolni, sokat kell-e majd emelgetni. A kiválasztás során először a technikai tulajdonságokat mérlegeljük, csak utána az esztétikai szempontokat.

Vegyük figyelembe az alábbiakat:

Legyen jó a rugózása, különösen, ha sokat használjuk terepen. Ne legyen instabil, ne boruljon fel könnyen.

Ne legyen nehéz, mert sokat fogjuk emelgetni, különösen, ha sokat közlekedünk vele lépcsőn, tömegközlekedési eszközön.

A kerekek fékezhetőek legyenek.

Lehessen bolygósítani őket, mivel úgy könnyebb a kocsival fordulni, de lehessen kiiktatni a bolygósítást, különben köves, hepehupás talajon nagyon nehéz lenne egyenesben tartani a kocsit.

A kerék ideális mérete attól függ, hol fogjuk a babakocsit használni: minél nagyobb, annál jobban bírja a terepet.

Nyújtson biztonságos menedéket az időjárás viszontagságai ellen, vagyis rendelkezzen felhúzható tetővel, mellyel megóvhatjuk a babát az erős napfénnyel- vagy esővel szemben. Ha téli vagy késő őszi/kora tavaszi a baba, legyen téliesített (azaz magasított és kipárnázott az oldala).

A baba ne feküdjön túl mélyen, mert így nem kap elég fényt és levegőt, azonban legyen elég magasa babakocsi oldala ahhoz, hogy megvédje a kieséstől.

Legyen átfordítható a tolókarja – ez pici babánál fontos, hogy védjük a naptól a szemét, a napernyő önmagában kevés.

Legyen hozzá lábzsák.

Legyen hozzá esővédő.

Legyen ötpontos biztonsági öve, és mindig ellenőrizzük a rögzítő hevederek minőségét!

Legyen legalább három pozícióba állítható a háttámla (fekvő-félig ülő-ülő).

Férjen be az autó csomagtartójába, ha ott akarjuk szállítani, és próbáljuk is bele vásárlás előtt.

A babakocsi huzata legyen levehető, könnyen tisztítható.

Praktikus, ha van az aljában kosár, amiben a baba holmijait, vagy a vásárolt dolgokat tehetjük.

Kiegészítők, amikből választhatunk:

 • téli-, vagy nyári lábzsák (birkaszőrből, pamutból),
 • pelenkázó táska, vagy a babakocsihoz gyártott hátitáska,
 • bevásárló háló,
 • esővédő
 • testvérfellépő
 • babakocsira akasztható játékok
 • párnák,
 • külső- és belső huzatok,
 • napernyő

Forrás: http://babafalva.hu/babakocsik-vasarlasi-szempontok/  http://www.neobaby.hu/index.php?&lap=tanacs_ule

 

Hogyan válasszunk bölcsődét?

Napjainkban sok család kerül válaszút elé, hogy visszamenjen-e az édesanya a GYES lejárta előtt dolgozni, és ha igen, akkor vajon a bölcsődei gondozás mennyire tűnik jó megoldásnak.Lényeg az, bárhogyan is döntsünk,- megyünk vagy maradunk - az egy jól megfontolt családi konszenzus eredménye legyen, és tudjuk azt, hogy jó helyen lesz gyermekünk a bölcsődében.

 Hogyan válasszunk bölcsődét?

Talán az egyik legfontosabb elvárás az ideális  bölcsődével szemben, hogy a gyermekekkel kis  csoportokban foglalkozzanak, és egy-egy gondozónőre  kevés gyermek jusson.A bölcsőde nevelési programjában szereplő szervezett  aktivitások megfeleljenek az életkoruknak és  képességeiknek.Képzett személyzet foglalkozzon a kicsikkel, akik  elérhetőek és készségesek a szülőkkel.

A bölcsődék egészen fiatal (20 hetes) kortól várják a piciket, de a családok nagy része 1-1,5 éves korában íratja be gyermeket. Ebben a korban a gyermekekre még nagyon intenzíven hatnak a szülők érzelmei, és borzasztóan megérzik, ha az anya részéről bizonytalanságot vagy szomorúságot tapasztalnak. Éppen ezért talán az egyik legfontosabb feladatuk maguknak a szülőknek van a bölcsibe kerüléskor, mert nekik is el kell fogadni a gyermekük leválasztásának gondolatát.

Készüljünk tehát fel a beszoktatás körüli nehézségekre! Figyeljünk rá, hogy ebben az időszakban más dolog ne változzon a pici életében! Érdemes továbbá még a munkába állás előtt beszoktatni a gyermeket, így a kezdeti nehéz időszakban (amikor a betegségekre is fogékonyabb lehet a kicsi) bármikor „ugrásra készen” állhatunk!

A gyermekpszichológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon milyen hatással van a bölcsőde a gyermekek fejlődésére.

Megfigyelték, hogy a bölcsődébe járt kicsik később általában önállóbbak, függetlenebbek szüleiktől, tanáraiktól, mint otthon nevelkedett társaik. Ugyanígy jellemző rájuk a nagyobb segítőkészség, az erősebb verbális kifejezőkészség, jobban tájékozódnak a világban és könnyebben feltalálják magukat az új helyzetekben. Kétség kívül nagy előnye a bölcsődei nevelésnek az, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan találják meg a hangot az ismeretlen felnőttekkel, és képesek legyenek a kortársakkal való kapcsolatok kialakítására.

Negatív hatásként szoktuk számon tartani, hogy olykor kevésbé udvariasak, nehezebben engedelmeskednek szüleiknek, kevésbé jó magaviseletűek és agresszívebbek. Mindezek természetesen nagyban függenek attól, hány évet és naponta hány órát töltött a kicsi a bölcsiben.

Azt azonban megállapíthatjuk, hogy a jó minőségű bölcsődei nevelés és a szeretetteljes, kiegyensúlyozott családi légkör az, ami igazán meghatározza a gyermek érzelmi és értelmi fejlődését.

 

Állami bölcsőde

Általában hatalmas létszámokkal működnek, legalább 10-15 gyerek van egy csoportban, de a 30 fős csoport sem ritka. Ember legyen a talpán az a kétéves, aki itt ripsz-ropsz feltalálja magát. És ember legyen a talpán az a dadus, aki kiigazodik a sok pici gyerek között. Az állami bölcsik nagy hátránya, hogy télen sok gyerek van összezárva egy nagy fűtött teremben (amit jó alaposan befűtenek, nehogy megfázzanak a kicsik), ez pedig jó táptalaj a különféle fertőzések számára. Ne lepődj meg tehát, ha csemetéd többet lesz otthon lázasan, taknyosan, mint a bölcsiben. A beszoktatásnak meghatározott rendje van, ha a gyerek üvölt, akkor sem lehetsz vele ott a megszabott időnél többet, pedig a jól sikerült beszoktatás az alapja annak, hogy jól érezze magát gyermeked később és szeresse a bölcsit, valamint a Te lelked is megnyugodjon, hogy jó neki odabent.

Amikor helyet választunk a kicsinek, mindenképpen fontos végiggondolni az alábbi kérdéseket:

 • Mennyi időre szeretnénk elhelyezni a gyereket? Olyan helyet keresünk, ahová tartósan, akár 1-2-3 évig is járhat, amit akkor is folytathat, ha netán a következő évben sem veszik fel óvodába vagy csak alkalmilag szeretnénk elhelyezni valahová?
 • Nem gond-e, ha még nem szobatiszta a kicsi? Pelenkázzák-e őket és figyelik-e egyenként napközben többször is, hogy kell-e pelenkát cserélni? Ha időközben kezd bilire szokni a kicsi, támogatják-e a szobatisztaságra szoktatást, ha szól a gyerek, hogy wc-re kell mennie, mennek-e vele, segítenek-e neki?
 • Figyelembe veszik-e az egyéni szokásokat? Nem tiltják-e a cumit, cumisüveget, ha arra van szüksége a gyerekünknek, lehet-e otthonról hozott kabalát bevinni, azzal aludni?
 • Odafigyelnek-e arra, hogy rendesen eszik-e a gyerek? Vannak olyan gyerekek, akik látszólag jól érzik magukat a bölcsiben, de az evést teljesen negligálják, ezzel tüntetnek az új rendszer ellen. A jobb helyeken odafigyelnek rá, hogy a gyerek minden étkezésnél egyen, segítenek neki, ha még nem elég önálló, de elfogadják a kicsi ízlését is, nem etetik meg vele, amit nem szeret és nem tukmálják rá az utolsó falatot is a tálból.
 • Mivel tölti a gyerekek a napot? A bölcsődékben nincsenek kötelező foglalkozások, azonban lehetnek olyan programok, amik színesebbé teszik a gyerekek napjait, fejlesztik őket. Például a torna, a rajzolás, gyurmázás, gyöngyfűzés, mondókázás és egyéb kreatív foglalkozások már másfél-két éves korban érdekesek lehetnek. Az igazán jó helyeken ezek nem kötelezőek, aki nem akar, nem vesz részt benne, de idővel minden gyerek megkedveli őket.
 • Mennyit vannak a szabadban? Ezzel általában nincs gond, ha jó az idő, délelőtt és délután is 1-1 órát kiviszik a kicsiket. Sok helyen azonban a téli-őszi időszakban elhanyagolják a kinti játékot, pedig ilyenkor is szükség van szabad levegőre. Jó, ha van egy terasz a bölcsiben, ahova nagy hidegben vagy esőben is ki tudnak menni a gyerekek a szabadba.
 • Milyenek az alvási szokások? Mi az eljárás, ha egy gyerek 3-4 órát akar aludni és mit csinálnak a nem alvókkal? Hol alszanak a gyerekek? Kiságyban? Matracon? Kempingágyon? Kell-e saját ágyneműt vinni? Figyelembe veszik-e az egyéni alvási szokásokat (csak cumival, meseolvasásra stb.)?

És még kérdések százait lehetne feltenni… Ha jól sikerült választanunk, és nincsenek kételyek bennünk atekintetben, hogy jó lesz-e a picinek a bölcsiben, akkor neki is és nekünk is sok örömet okozhatnak a közösségben töltött évek.

forrás: gyermekpszichologus.blog.hu; kismamablog.hu  

 

Minden, amit a terhesgondozásról tudni kell

 A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus.

A sikerhez nem elegendő csak, a jól működő és szabályozott terhesgondozói hálózat és protokoll, hanem a terhes nők, hozzátartozók együttműködése és tájékozottsága is feltétlenül szükséges.

A terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum 4 alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében 4, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva.

 Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatjuk az áldott állapot időtartama alatt elvégzendő kötelező, és ajánlott vizsgálatokat.

Általában elmondható, hogy a 24. hétig 4 hetente, 25. héttől a 36. hétig 3 hetente, majd hetente ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. Terminus túllépése esetén naponta ajánlott a megjelenés. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, reggeli vizeletet, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás. Tapintással megállapítják a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.

Első megjelenés

A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

Első vérvétel

A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig.

Mit vizsgálnak: Vérkép, éhgyomori vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbajszűrés), esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, kanyaró elleni védettség vizsgálata).

Első ultrahang

Időpontja: 12. héten (11.-13- hét végéig).

Mit vizsgálnak: Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is mérik (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál).

Második vérvétel

Időpont: Terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság.

Mit vizsgálnak: AFP, hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

Második ultrahang:

Időpontja: Terhességének 19-21. hete között, az AFP eredmény birtokában. Ezt szokták az ún. genetikai ultrahang vizsgálatnak nevezni.

Mit vizsgálnak: A fejlődés ütemét, a magzati mérteket. Keressük az anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban ideális esetben már megállapítható a magzat neme.

Harmadik vérvétel

Időpont: A várandóság 24. hetében.

Mit vizsgálnak: Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

Harmadik ultrahang vizsgálat

Időpont: 29-31. héten.

Mit vizsgálnak: Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérte ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

Negyedik vérvétel

Időpont: 36. héten.

Mit vizsgálnak: Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, ellenanyagszűrés.

Negyedik ultrahang

Időpont: 38. héten.

Mit vizsgálnak: A magzat méreteit (becsült súlyát) , elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. A magzati ereken áramlásmérést (Ún. flowmetriát) is végzenek.

Gondozás folyamata a 36. héttől.

A 36-tól a 39. hétig hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson ún. NST vizsgálaton. Ekkro is történik vérnyomás-és testsúlymérés, valamint hozni kell vizeletet.

A 39. héten, szükség esetén 2-3 alkalommal, majd a 40. héttől kétnaponta meg kell jelenni NST-re. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetében a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

 

Forrás: www.timmermann.hu

 

Babahordozók jelentősége

Egy kis történelem:

A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó „kenguruk” meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez egy brit régész állítása szerint.

2,2 millió évvel ezelőttre tehető a babahordozók megjelenése. A „kenguruk” megjelenésével az újszülöttek fejlődése méhen kívül is folytatódhatott, így agyának térfogatát többé nem korlátozta az anya medencéjének mérete. Ráadásul javultak a gyengébb csecsemők túlélési esélyeit is.

Másrészt a „kenguruk” nélkül a kisgyerekek, anyák sebezhetőbbek voltak, mint babahordozós társaik, kevésbé tudták megvédeni magukat a ragadozóktól vagy az ellenségektől. 

 

Fizikai szempontok:

A babahordozó használatával ki tudjuk váltani a babakocsit. A babák egyébként sem szeretik hosszabb ideig, így a karunkban kötnek ki. A hordozó esetében csak egy hordozóra van szükségünk, ami kis helyen elfér. Ez egy erős anyagból varrt eszköz, aminek az ára töredéke a babakocsiénak. Szabadon tudunk vele közlekedni, szabadon marad mindkét kezünk. Nem jelent gondot útközben, lépcső, közlekedési eszközök használata, vásárlás, stb.  A testközelség miatt érezzük, hogy fázik- e vagy melege van a babának. Kevesebb ruhát igényel a baba is.

 

Lelki szempontok:

A babának veleszületett igénye, hogy testközelben legyen, hiszen 9 hónapot élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. A hordozó elősegíti a baba és a szülő közti kötődést és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A babát megnyugtatja a testközelség, a szülőnek is jó érzés, hogy babájának alapvető igényeit megfelelően kielégíti. A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilágból, akkor oda tud bújni a mamájához. A hordozással megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba.

 

Anatómiai szempontok:

A baba eleve hordozásra van kódolva, fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja.  A hordozás során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, a testközelség elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát testünkön, nincs kar-, hát-, és derékfájás. A hasfájós babák emésztését is javítja, valamint a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.

 

Szellemi szempontok:

A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentően hat az érzelmi fejlődésükre.

 

Hordozóeszköz választása:

Fontos szempontok a választáshoz

-          milyen idős a gyermek, hiszen pár hordozó nem alkalmas újszülötteknek csak nagyobb babáknak, mások pont nagyobb súly felett már nem kényelmesek,

-          melyik hordozási pozíciót szereted alkalmazni, vállon, csípőn, bölcső pózban, melyik kényelmes neked,

-          van e fizikai problémád, amit figyelembe kell venned a baba hordozása során, hátfájás esetén érdemes olyan hordozót választani, ami megosztja a súlyt a két vállon, vállfájás esetén erszény,             babazsák vagy csipő-hordozók ajánlottak,

-          egy vagy több hordozót szeretnél, egy esetén olyat érdemes választani, ami sokoldalú,

-          mikor szeretnéd használni a hordozót, séta, szoptatás, közlekedés, stb.,

-          ki fogja használni a hordozót, vannak állítható és nem állítható hordozók, ezért fontos ez a szempont,

-          milyen időben fogsz hordozni, nem mindegy, hiszen melegben a pamut hordozók a legjobbak,

-          melyik babahordozó illik a személyiségedhez, itt a hordozó anyagára, színére, mintájára gondolok, elegáns, visszafogott, stb.

-          egyszerre két gyereket kell hordoznod, ikrek esetében,

Figyelem! Ne terheld túl magad! Pláne szülés után fontos, hogy ne emeljen-vigyen túl nehezet vagy túl sokáig. Összességében érdemes listába foglalni a fentiek alapján, hogyan is szeretnéd használni a hordozót és ennek alapján kiválasztani a Neked és babádnak legmegfelelőbbet.

Forrás: hordozok.mindenkilapja.hu, babamamatandem.blogspot.hu


Nyaralás a babával

 Amíg gyerek nélkül indulunk nyaralni, végtelennek tűnnek a lehetőségek. Aztán a gyerek születésével megváltozik a helyzet. A bababarát nyaralás megszervezése embert próbáló feladat.

Pedig első nekifutásra nem is tűnik olyan nehéznek, viszont amikor nekiállunk végiggondolni a csomagokat, étkezéseket, szállásokat jövünk rá, hogy a dolog korántsem ilyen egyszerű.

 

Ami a legfontosabb


A csecsemők a kényelmükhöz ragaszkodnak. Babakocsihoz, kiságyhoz, kiskádhoz, kisplédhez.  Egy átlag személyautó csomagtartója már a bőröndök felénél megtelik. Tehát első szempont, hogy a szállásunk olyan legyen, hogy legalább a legsúlyosabb dolgokat ne kelljen magunkkal cipelni. Bababarát szállásokon van kiságy, pelenkázó, etetőszék, babakád, jobb helyeken még babakocsival is rendelkeznek. Persze lehetünk kicsit rugalmasabbak is: két összetolt fotelen bőven elalszik a csecsemő, pelenkázni is lehet a nagyágyon, de bizonyos dolgokból nem engedhetünk. Mielőtt lefoglaljuk a szállást, győződjünk meg arról, hogy lesz a kicsinek hol aludnia, mi pedig ki tudjuk mosni a cumisüvegét, a tápszeréhez pedig vizet forralhatunk. Van bolt, ahol a kapunk pelenkát, ha kifogytunk; és amennyiben szükséges, gyorsan orvoshoz is fordulhatunk.


Ha már pempőzünk a kicsinek, bonyolultabb a helyzet. Bébiételek garmadát kell vinnünk, válogatósabbaknak pedig magunk kell főzni. Hotelszobánál jobb választás a konyhával felszerelt apartman, különösen, ha légkondicionált. Mert arról se feledkezzünk meg, hogy a hőségben tud-e majd aludni a kicsi.
A kisgyerekeknél már más szempontok a döntőek: a játszótér, kert, játékok, más gyerekek társasága. Ők már nem olyan igényesek a kényelemre, annál inkább a szórakoztatásra. Több hotel kínál már animációs programot a gyerekeknek, bébiszitter szolgálatot, esténként minidiszkót. Mert ne feledjük: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat nyaraláskor, a gyereknek is jól kell magát éreznie.

 

Belföld vagy külföld?

Egyévesnél kisebb babákat lehetőleg ne vigyük hosszabb útra, mert több időre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak az idegen környezethez. Már maga az utazás is megterhelő a számukra, hiszen órákig az autóba rögzíthető babaülésben ülni kényelmetlen a kicsi gerincének. Ha nekivágunk, legalább egy hétre utazzunk, hogy alkalmazkodni tudjanak az új helyzethez. Többször is vegyük fontolóra, ha távoli, egzotikus országba akarjuk vinni kisbabánkat. A hosszú repülőút, az időátállás, a klímaváltozás megviselheti a kicsi szervezetét, és nagyon gondosan be kell tartanunk bizonyos szabályokat: csakis hámozott gyümölcsöt együnk, palackozott, bontatlan vizet igyunk és a csapvizet még öblögetésre se használjuk. Vigyázzunk az utcai árusoknál kapható ételekkel, még a magunk csomagolta uzsonnával is legyen fenntartásaink: a tojás, majonéz, hús, mindenféle krémes sütemény nagyon gyorsan romlik.

 

Mi legyen az úti patikában?


-   lázmérő
-   láz- és fájdalomcsillapítók
-   hasmenés elleni szerek
-  allergiára hajlamos gyereknek allergia elleni gyógyszer (még akkor is, ha egy ideje már tünetmentes), kálcium pezsgőtabletta
-  fertőtlenítőszer, kötszer, ragtapasz
-  napozószerek, leégést ápoló szerek


Aki egzotikus országba utazol, érdeklődj arról, milyen védőoltások, gyógyszerek ajánlottak vagy kötelezőek. Kisgyerek utaztatásakor mindig kérd ki a Nemzetközi Oltóhely  illetékeseinek a tanácsát, ugyanis néhány védőoltás nem adható féléves kor alatt.


Védjük a babát!

A nyár számos veszélyt is rejt magában, amikre nem árt felkészülni.
Ha kipróbáljuk a medencét, fokozatosan ismerkedjen a kicsi a vízzel. Először csak pár cseppet ejtsünk a bőrére, később már locsolgathatjuk. Egyik baba sem szereti, ha az arcát lespriccelik vagy ha egyből belelógatják a vízbe. Ha napozunk - a baba fejecskéjét széles karimájú kalappal óvjuk az erős fénytől. Fontos a fényvédő krém, de erős napsütésben adjunk rá könnyű kisinget is. Ügyeljünk arra, hogy a kicsi ne legyen soha tűző napon.
Ha egész nap strandolunk, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A babákat nyugodtan megszoptathatjuk többször is, a tápszeres babáknak pedig sűrűn adjunk teát vagy vizet. (Tapogassuk meg a kutacsukat, ha kissé befelé ível, az a folyadékhiány jele.) A nagyobbacskákat pedig folyton kínálgassuk innivalóval, mert maguktól bizony soha ki nem jönnének a medencéből.

Otthon is nyaralhatunk

Ne érezzük kötelezőnek a nyaralást! Ne érezzük, hogy kimaradunk valamiből, ha egy évben nem utazunk el sehova, hanem csak otthon pihenünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanúgy folynak tovább a hétköznapok. Legjobb, ha előre eltervezzük az otthoni nyaralás programjait. Legyen konkrét tervünk minden napra: hova megyünk, hol eszünk, ha esik az eső, mit csinálunk. Pár hónapos babával nyugodtan elmehetünk kiállításra, nagyobbacskákkal kirándulhatunk arborétumban, csatangolhatunk a városban. Főzés helyett rendeljünk ételt vagy menjünk el étterembe. Mert igenis: nekünk is jár a pihenés!

 

Forrás: nlcafe.hu

 

Testvér születés kezelése

 Kistestvér születik... Vajon mit gondol erről ő, aki mindeddig az egyetlen volt, s aki most hirtelen a "nagyobbik" lett? Soha többé nem ő a "kicsi". Vajon mit érezhet?

Ahhoz, hogy megértsük, mi játszódhat le benne, abba az időbe kell visszatérnünk, amikor még minden csak róla, az elsőszülöttről szólt. Nem csak a szülei lesték minden mozdulatát, de az egész család: ajándékot kapott, meséltek neki, mindenki rá figyelt. Gondoljuk csak el: ebbe az otthonos, harmonikus közegbe érkezik valaki, aki rövid időn belül mindent megkap - mindent, ami eddig csak az övé volt. Teljes joggal háborodik fel ezek után! Érdemes tehát beleélnünk magunkat a helyzetébe: ha ráhangolódunk, sokkal jobban megértjük őt. Így jóval kisebb megrázkódtatásként fogja megélni ezt a konfliktust. Ami ráadásul azért is fontos és megkerülhetetlen, mert hosszú távon ez lesz az alapja a "másik" elfogadásának.

Hogyan mondjuk el neki?
Beszélgessünk arról, hogy nemsokára többen leszünk, osszuk meg vele is a készülődés, a várakozás izgalmát. Ha többgyermekes családdal találkozunk (vendégségben vagy játszótéren), hozzuk szóba, hogy milyen jó lesz, de legalábbis "érdekes", "más", amikor majd az ő testvére is megszületik.
A várandósság ideje alatt szerzett élmények döntő fontosságúak lehetnek: a mama domborodó pocakjának, később a baba mozgolódásának közvetlen tapasztalata a meghitt közelség élményét adja. Biztos lesznek olyan kérdései (hogy került oda a pici?, hogyan kap levegőt?, mit eszik?), amelyekre úgy válaszolhatunk, hogy őt állítjuk a középpontba, hiszen vele is ugyanez történt. Elkísérheti a családot babaholmit vásárolni, segíthet a kis ruhák elrendezésében, megkérdezhetjük őt is, mi legyen a tesó neve.

Készítsük fel arra, ami más lesz ezentúl!
A kistestvér születése óhatatlanul változásokkal jár. Ehhez neki is alkalmazkodnia kell. Jó lenne, ha ezt nem kényszerként élné meg, hanem természetes folyamatként. Az együttélés tanulásában fontos mozzanat, ha bővül a család, és a kicsinek ezt fel kell dolgoznia. Érdemes például közösen megbeszélni, hogy kinek miben fog változni az élete, hisz ezzel nagyon jó "problémamegoldó" mintát kínálhatunk a számára. Ha vele kapcsolatos kérdésekről van szó, adjuk meg neki a döntés élményét: például ha a szobáját kell megosztani a kicsivel, kérdezzük meg tőle, hogy hol szeretne kialakítani új, saját zugot, és tartsuk is tiszteletben a választását.

Legyen otthon a nagy, amikor hazavisszük a kicsit!
Ha a kistestvér kórházban születik, idejében említsük meg, hogy anya néhány napig nem lesz itthon. Gondoljunk arra, milyen izgalmas napokat tölthet együtt a papával: közösen készülhetnek valami meglepetéssel, együtt kedveskedhetnek a mamának. Ilyenkor a papa érzékeltetheti, hogy milyenek lesznek az első hetek: hol fog szoptatni a mama, hol fog pihenni, s az előkészületekbe bevonhatja őt is.

Fontos, hogy ne érezze magát mellőzöttnek
Az immár "nagyobb" gyerek saját világát megőrizhetjük, erősíthetjük azzal, ha figyelünk rá, hogy legyen saját kuckója, játéka. Az a fontos, hogy a szülőknek őrá is maradjon ideje és türelme. Gondoskodjunk arról, hogy mindennap legyen olyan időszak, ha mégoly rövid is, amikor csak a naggyal foglalkozunk. És itt nem az együttlét időtartama, hanem a "mélysége" számít. Nem kell semmi különlegessel kirukkolnunk, sőt inkább a megszokott, jól ismert meséket, dalokat, játékokat vegyük elő. Ha lehet, tegyük rendszeressé, legyen ritmusa, rítusa ezeknek az együttléteknek, mert ezzel növeljük a biztonságérzetét. A hétköznapok során is számos lehetőség van arra, hogy középpontba kerülhessen, és ne érezze magát mellőzöttnek. Megkérdezhetjük tőle, mi legyen a vacsora, elkészíthetjük a kedvenc ételét, néha eldöntheti, mit énekeljen a mama (akár a kicsinek is), és így tovább.

Átmeneti visszaesések előfordulnak
Az teljesen természetes, hogy a viselkedésére, fejlődésére hatással van a kistestvér születése. Sajnos sokszor kedvezőtlen fordulat következik be: aki szobatiszta volt, újra bepisil, nyafogósabb, hisztisebb, rosszabb esetben agresszív, beteges lesz. Az "üzenet" általában egyértelmű: ilyen vagy olyan módon figyelmet és törődést követel magának. Ha ezt megértjük, és egyébként is tudjuk, hogy csak átmeneti időről van szó, mindannyiunknak könnyebb lesz. Nekünk sem mindegy, hogy a vele töltött idő meséléssel, játékkal vagy pedig a pelus keresésével, ágyneműcserével telik ...

Gondoskodjunk a feszültségek levezetéséről!
Heves, akár durva játékok, mesék is jó szolgálatot tehetnek, de a tapasztalatok szerint az is beválik, ha babát ajándékozunk neki - minél élethűbbet -, amit ő „gondozhat", míg a mama a kistestvérrel foglalkozik. Ez fiúgyerekekre is érvényes! Mindenesetre sokat bíró babára van szükség, miután nemegyszer rajta vezeti le ellenséges érzéseit. A baba egyébként ekkor teljesíti a hozzá fűzött reményeket. Ezért ne ijedjünk meg a horrorisztikus jelenetektől se, és ne gátoljuk abban, hogy a "sérelmei" miatt e pótszeren töltse ki a bosszúját.
Lassan kialakul az élet új rendje. Mindenki megtalálja a helyét, ő is tapasztalja, hogy azért neki is jut szeretet és odafigyelés. Érzékeltessük vele, milyen gyorsan fejlődik a testvére, hogy nemsokára már nem igényel olyan sok időt és gondozást az anyukától. Mondjuk el neki, hogy ha nagyobb lesz, milyen jókat lehet majd vele játszani, beszélgetni, hancúrozni, fogócskázni. Mi pedig őrizzük meg valahol mélyen, hogy milyen jó is volt, amíg kicsik voltak a gyerekek.

Ne, ne, ne!!!
1. Semmiképpen se várjuk el a nagytól, hogy szeresse a kicsit, az érzelmek ugyanis nem parancsszóra jönnek létre.
2. Ne erőltessük, hogy puszival, simogatással fejezze ki szeretetét.
3. Ne szidjuk meg durván, ha játékát merő jóindulatból a kistesó ágyába hajítja, s véletlenül a kicsit is eltalálja. Magyarázzuk meg neki, hogy az ilyen apróságok még nem tudnak mit kezdeni a játékkal.
4. Ne szakítsuk félbe minden átmenet nélkül a naggyal folytatott játékot, ha a kicsi megnyikkan. Nem volna sportszerű, ha csak a nagynak kellene folyton várakoznia és alkalmazkodnia.
5. Ne beszéljünk a nagy füle hallatára arról, mennyire megviseli vagy éppen mennyire nem viseli meg őt a kistestvér születése. Ehelyett meséljük el büszkén a rokonoknak, úgy, hogy ő is hallja, milyen ügyesen és önállóan játszik már, vagy milyen remekül ki tudja választani, melyik ruhát vegye fel aznap.
6. Ne küldjük "száműzetésbe" a nagymamához, legyen otthon, amikor hazavisszük a kisbabát.
7. A rokonok és látogatók ne csak a kicsi körül nyüzsögjenek. Csodálják meg a nagyot is, vigyenek neki pici meglepetéseket.

 

forrás: babaszoba.hu

 

Hogyan válasszunk szülészorvost, szülésznőt és kórházat?

Magyarországon szabad orvos és kórházválasztás van, ami azt jelenti, hogyha a kismamának nincs szüksége speciális ellátásra pl. koraszülés miatt, akkor az ország bármelyik szülészeti intézményében megszülheti kisbabáját.

Vannak anyukák, akik először orvost választanak ezzel együtt intézményt is, de vannak, akiknek a választott intézmény felszereltsége, hangulata és szolgáltatásai a fontosak, tehát először kórházat választanak és csak utána a megfelelő orvost.

Néhány jó tanács, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor szülészetet választunk.

Az első igen fontos szempont a kórház elérhetősége. Hiszen nem hátrány, ha otthonunktól elérhető közelségben van az adott intézmény. Ha azonban lakóhelyünktől távolabbi intézményt választunk, akkor már idejében tervezzük meg, hogy hogyan jutunk majd oda (mentő, taxi, családtag, stb).

A második szempont a környezet. Nyugodtan meg lehet kérdezni már ott szült édesanyákat különböző internetes fórumokon, hogy milyen a kiválasztott kórház felszereltsége pl. választható-e egyágyas kórterem, van-e családi szoba ahol az édesapa is bent lehet a kismamával és ha igen akkor mennyibe kerül, milyen a szülőszoba, van-e lehetőség alternatív vajúdásra, van-e lehetőség a 24 órás roomingra. Ezeket személyesen is megteheted, ha ellátogatsz az adott intézménybe.

A következő szempont a személyi feltételek. Ha ragaszkodsz a választott orvosodhoz, akkor nem kérdés az intézményválasztás sem. Érdeklődj, hogy az adott kórházban van-e lehetőséged szülésznőt választani, vihetsz-e magaddal dúlát, hány kísérő lehet bent a szülőszobában (általában egy személy lehet jelen, de vannak olyan kórházak ahol több ember pl. dúla és a párod is melletted lehet). A csecsemős nővérek segítséget nyújtanak-e  a szoptatás nehézségeinél, megmutatják-e hogyan kell pelenkázni, öltöztetni a babát. Van e 24 órán át gyermekorvos a kórházban és van-e lehetőség 24 órában altatóorvos, ez fontos ha epidurális érzéstelenítést szeretnél, vagy ha netán császármetszésre kerülne sor.

A negyedik szempont, hogy a kismamáknak milyen igényeik vannak a szüléssel kapcsolatban. Mindenkinek van elképzelése, hogy hogyan szeretne szülni. Készíts szülési tervet és beszéld meg orvosoddal, hogy abból mi valósítható meg és mi nem az adott intézményben. Például van-e lehetőség kádban vajúdásra, szabadon megválaszthatod-e a szülési pozíciódat, a szülésznő alkalmaz-e gátmasszázst a gátrepedés és gátmetszés elkerülése végett, vagy az orvos ragaszkodik a gátmetszéshez, használnak-e homeopátiás szereket, illóolajokat a fájdalom enyhítésére? Tájékozódj, hogy hogyan történik szülés után a baba ellátása, hogy valóban bababarát-e a kórház?

Ezeket a dolgokat még érdemes a várandósság elején tisztázni a választott orvosoddal, hiszen ha nagyon eltérnek az elképzeléseitek a szüléssel kapcsolatban, akkor jobb, ha másik intézményt keresel.

Ha nincs mód a választásra. Sajnos olyan eset is előfordulhat, amikor speciális ellátásra szorultok pl. betegség illetve koraszülés vagy magzati rendellenesség esetén, akkor olyan intézménybe kell mennetek, ahol megvannak a megfelelő orvosok és műszerek, tehát a lehető legjobb ellátást kapja a baba megszületése után.

 

Néhány szót a szülésznőválasztásról

Egyre több olyan anyuka van, aki inkább szülésznőt választ, illetve dúlát, aki bemegy vele a szülőszobára, aki mindvégig ott van vele. A szülészorvos személye számukra kevésbé fontos, inkább azt az orvost választják, akit a szülésznő ajánlott nekik.

Az első lépés, hogy ki-ki eldöntse, hogy szüksége van-e „saját” szülésznőre. Tudni kell, hogy szakmailag nem kap mást az az asszony sem, akinek nincs választott segítője. (Nagyon nagy baj lenne, ha ez nem így történne. Senkit nem ér hátrány, ha nincsen választott szülésznője! Abban az esetben azonban mindenképpen javasolható a szülésznő felkérése, ha a családnak a napi gyakorlattól eltérő kívánsága van a szüléssel kapcsolatosan, hiszen ezt általában nehezen tudják a kórházban megoldani akkor, ha egy műszakban egyszerre sok szülést vezetnek le.

Miért jó?

Ha a terhesség valamely szakaszában megismerkedik a kiválasztott szülésznővel, akkor ő segíteni fog abban, hogy a kérdéseit feltegye, felkészüljön a szülésre – testileg és lelkileg egyaránt –, illetve bemutatja neki a helyszínt. Lényeges szempont szokott lenni az is, hogy a vajúdóval végig egy ember van, nem kell attól tartania, hogy véget ér a műszak, és megint egy ismeretlen tűnik fel a szülőszobában. Optimális esetben a szülés idejére kialakul a felek között a bizalom, ami nagyon sokat segít.
Fontos az is, hogy csak önnel foglalkozik a szülésznő, bár azt jómagam is tisztázni szoktam az anyával: ha a szülése a munka-időmben indul meg, kötelességem ellátni a többi szülő nőt is.

Női dolgok

Lehetnek olyan női és gyakorlati kérdések (hány bugyit hozzak?), amelyeket nem szívesen beszél meg orvosával – nem is szólva arról, hogy a legtöbb szülész ezekre a kérdésekre nem is tudja a választ…

Hogyan tehetek szert szülésznőre?

Ha a várandós eldöntötte, hogy szüksége van választott szülésznőre, többféle megoldás kínálkozik. Legtöbben a fogadott orvosukkal tárgyalják meg az igényt, aki ajánl valakit. Vitathatatlanul előnyös pozíció, ha az ember lánya  összeszokott csapatot kap a szüléséhez. Hátránya, hogy az is előfordulhat, az orvos csakis egy szülésznővel dolgozik együtt, akiben megbízik, és őt ajánlja mindenkinek, akár tetszik az anyukának, akár nem. Azt javaslom, ismerkedjenek össze a bábával, és ha nem alakul a kapcsolat a többedik találkozásnál sem, váltsanak… Nem törvényszerű, hogy mindig mindenki szimpatikus legyen a másiknak.

 

Sok sikert a jó intézmény és orvos választáshoz!

Forrás: hotdog.hu/babazzunk, amibabank.hu

 

A védőnők tevékenysége

A védőnői munka célja: segíteni a gyermeket váró, gyermekeket nevelő családokat, hogy a felnövekvő gyermekek testileg, lelkileg egészségesebben váljanak felnőtté.
A személyes tanácsadások, illetve családlátogatások alkalmával bizalmi kapcsolat alakul ki a családok és a védőnő között.

A védőnői gondozás a körzetben bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező életvitelszerűen a körzetben tartózkodókra terjed ki

A védőnők fő feladata a nővédelem, a várandós gondozás (tanácsadás és családlátogatás keretei között), a kisgyermekek ellátása megszületéstől, az iskolába kerülésig (tanácsadás, családlátogatás és szűrővizsgálatok keretében) és az iskolás korosztály ellátása. Szűrések, védőoltások megszervezése, betegségek megelőzése, népegészségügyi feladatok és egészségfejlesztés.

Nővédelem

A védőnők közreműködnek az egészségnevelésben, tanácsot adnak a családtervezéssel kapcsolatban. Segítenek felkészülni az anyaságra, a gyermek gondozására.

Várandós anyák gondozása

A terhesség gyanújával jelentkező nőt a háziorvos vagy védőnő nőgyógyászati szakvizsgálatra küldi. A vizsgálatról a nőgyógyász leletet ad, amivel a területileg illetékes védőnőnél jelentkezik. A gondozásba vett várandós anyáknál elvégzik a kötelező rutinvizsgálatokat. Ezután az anya szükség szerint, de havonta legalább egyszer felkeresi a védőnőt a tanácsadóban, ahol a 28. héttől minden alkalommal szívhang ellenőrzést is végzünk. A 37. héttől pedig NST vizsgálatot (ami a magzat szívfrekvenciáját és az anyai méhtevékenységet egyszerre rögzíti). A várandós anyát a védőnő rendszeresen látogatja otthonában, tanácsot ad a környezettel, életmóddal kapcsolatban, segít eligazodni a társadalombiztosítási rendszer útvesztőiben. Felkészíti az újszülött fogadására, segít a kelengye összeállításában.

Csecsemő és kisgyermek gondozása

A gondozás célja:

 • Az egészséges csecsemő testi és lelki fejlődéséhez szükséges környezeti feltételek megteremtéséhez segítségnyújtás
 • Az eltérő fejlődés észlelése esetén jelzés a házi gyermekorvosnak
 • Koraszülött esetében fokozott gondozás és az állapotnak megfelelő látogatás

A gyermekágyas és újszülött ellátása a hazaadás napján, de legkésőbb másnap megtörténik. Ezután a védőnő szükség esetén akár naponta is meglátogatja. Ez függ az egyén környezetétől vagy az anya igényeitől.
Fokozott figyelemmel kísérik az olyan újszülötteket, koraszülötteket, akik egészségi vagy környezeti okok miatt veszélyeztetettek. Krízishelyzetben intézkednek, vagy segítik az intézkedésben a szülőket.

A gyermekkorban esedékes védőoltásokat nyilvántartják, behívják a tanácsadóba a szülőket gyermekeikkel, ahol a háziorvos megvizsgálja őket és beadja az oltást.

A gyermekorvossal havonta 1 x együtt tartanak tanácsadást . Itt történik a csecsemők, illetve kisgyermekek pszichomotoros vizsgálata is.

A védőnő feladatai:

 • Havonként és szükség szerint családlátogatást végez
 • Hetente védőnői tanácsadást tart
 • Figyelemmel kíséri a csecsemő fejlődését
 • Szűrővizsgálatokat végez:
  - testi fejlődés (súly, hossz, fej-és mellkörfogat)
  - érzékszervek működése (látásélesség, hallásvizsgálat)
  - BCG heg ellenőrzése
  - PKU szűrések megtörténtének ellenőrzése
  - Szorgalmazza a hathónapos korig tartó kizárólagos- és hatékony szoptatást
  - Táplálási tanácsokat ad, ismerteti a gyümölcsök, főzelékek bevezetésének és elkészítésének módjait
 • Tájékoztatást ad: 
  - az oltásokról, az oltási reakciókról. A nem kötelező védőoltásokat ismerteti.
  - a D vitamin adásának jelentőségéről.
  - a fogzásról (fogzási tünetek és kezelésük, fogzási sorrend, tejfogak ápolása)
  - a lázcsillapításról.
  - a csecsemők öltöztetéséről, levegőztetéséről és játékokról.