Apa GYED-re megy

Az apák is lehetnek GYED-en!

Amikor megszületik kisbabátok természetesen a legjobb neki az, ha az anyuka éjjel nappal vele van, hiszen ösztönösen tudja majd, hogy mi a gond, hogy éhes-e, vagy fáj-e valamije, ezt a szerepet nehezen tudja más betölteni, nem is beszélve a szoptatásról. Fél éves koráig az a legjobb, ha a baba csak és kizárólag anyatejet kap, így ebben az időszakban mindenképpen az anyának kell vele otthon lennie. Előfordulhat azonban az a forgatókönyv, hogy ezután valamiért az édesanya szeretne dolgozni, vagy egyszerűen anyagi megfontolásból megéri neki visszamenni dolgozni, vagy csak az apa az, aki szívesen maradna otthon, hogy megtapasztalja ezt az élethelyzetet. Mi a teendő ekkor?

 

Tehát ha az édesanyával nem történt semmi, és alapvetően ő maradt otthon a babával születést követően, akkor fél éves kora után cserélhet a két szülő. Ez természetesen megtörténhet ezután bármikor, de előtte nem. Ha nem megoldható, hogy az anya otthonról dolgozzon, vagy a gyermek mellett nem tud dolgozni, akkor nincs mese, nagyszülő vagy dadus hiányában az apára hárul ez a feladat. Ebben az esetben is csak a gyermek 2 éves koráig jár a GYED.

 

Teendők listája, ha az apa alkalmazott:

  1. Az édesapának a munkahelyén 15 munkanappal előbb be kell jelenteni, hogy ő GYED-re kíván menni.
  2. Ezután az édesanyának nyomtatvány kitöltésével le kell mondania az őt megillető GYED-ről és az erről kapott igazolást az apa igényléséhez kell csatolni
  3. Ki kell tölteni a GYED igénylő nyomtatványt (amit már az édesanya egyszer kitöltött)
  4. Nagyobb cégeknél ezután mindent intéz a munkaügy, kisebb cégeknél előfordulhat, hogy az apának kell a hivatalokba rohangálnia a papírokkal

Ezután már a hivatali ügyintézésen múlik a dolog, hogy mikor kapja meg apa az őt megillető pénzt. Amennyiben csúszna egy hónapot az egész, nem kell aggódni, akkor visszamenőlegesen is kifizetésre kerül az összeg.

BabaTB 
„A mosoly köztünk marad!”