Facebook
Blogger
Youtube
Google+
Telefon:+36-1-459-4073, +36-30-335-1330
E-mail:babatb.mail@gmail.com,info@babatb.hu
Elérhetőségek

Ezekre figyelj, ha várandósan autózol

A várandósság nem betegség. Egy természetes állapot, így nem kell lemondani olyan dolgokról, mint az utazás. Nem is kell átalakítani az autót, hogy a kismama is beülhessen. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, főleg ha hosszabb útra indulunk.

 

A harmadik trimeszterig (a terhesség 7-9. hónapja) nyugodtan tervezhetünk kisebb, nagyobb utazásokat. Ezután, amikor már közeledik a szülés, csak orvossal egyeztetve vágjunk bele nagyobb utakba. De autózni ekkor sem tilos, főleg azért, mert a vizsgálatok egyre sűrűbb bejárást vonnak maguk után. Aki megteheti, az inkább menjen autóval, mint tömegközlekedéssel.  A 24-25. hétig tehát ha nincs különösebb probléma csak ezeket kell betartani a hosszú utakon :

 • Óránként álljunk meg 5-10 percre, hogy átmozgathassuk tagjainkat, ezzel is csökkentve esetleges vérrögök kialakulását, és hogy el tudjuk intézni gyakoribb folyó ügyeinket.
 • Hosszabb utazásra mindenképpen öltözzünk kényelmesen, rétegesen, ha az időjárás szeszélyes.
 • Az övet sose vigyük a pocakunkon keresztül, alatta és fölötte fusson, a magassága legyen jól beállítva. A legjobb megoldás, ha speciális övterelőt alkalmazunk, hogy biztos ne nyomja a kisbabát utazás közben.
 • Legyen nálunk folyadék bőséggel, valamint pár falat édes rágcsálni való, hogy ha leesne a vércukrunk, elkerülhető legyen az ájulás.
 • Hosszú utakon már lehetőség szerint ne vezessünk, mert bármikor jöhet egy rosszullét, vagy görcs, ami miatt elveszthetjük a kontrollt.
 • Rosszullét esetén azonnal tartsunk pihenőt.
 • Igyekezzünk a dugókat (főleg autópályán) elkerülni.
 • Csak légkondival felszerelt autóban utazzunk, főleg nyáron a nagy hőségben. A meleg nagyon megterhelő tud lenni az erős szervezet számára is.
 • Lehetőség szerint az első ülést válasszuk.
 • Csak olyan sofőr mellett utazzunk, akiben maradéktalanul meg tudunk bízni. A sofőr idegeskedése, bizonytalansága ne legyen ránk hatással.

 

Ha egészségügyi problémák vannak jelen, mint a terhességi cukorbetegség, a trombózisra való hajlam esetén több odafigyelést igényel egy hosszabb út. Cukorbetegség esetén legyen nálunk a gyógyszerünk vagy az inzulin. Akkor is, ha éppen indulás előtt alkalmaztuk és csak a városba kell „beugranunk” egy vizsgálatra. Nem tudhatjuk, mikor érünk haza, lesz-e dugó, várni kell-e stb… Trombózis hajlam esetén álljunk meg gyakrabban, mozgassuk a lábunkat. Orvos javaslatára vérhígító készítményekkel felszerelve induljunk neki az útnak.

Összegezve:

A kismamaként nem kell lemondanunk az autós utazásról, főleg ha semmilyen egészségügyi problémával nem rendelkezünk. A harmadik trimeszter azonban már más elbírálás alá eshet. Ha ezen időszakra tervezünk valamilyen utat, mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal. Ha valamilyen betegséggel, egészségügyi problémával kezelnek, mindig figyeljünk oda. A gyógyszereink akkor is legyenek nálunk, ha haza érkezünk az elintézendők után. A biztonsági övet mindig használjuk, akkor is ha esetleg már kényelmetlennek tűnik, állítsuk be a magasságot megfelelően és használjunk speciális övterelőt, hogy kényelmesebb legyen nekünk is és a kisbabánknak is. A legfontosabb a biztonság.

BabaTB 
„A mosoly köztünk marad!”

Új hozzászólás

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.