Két évig jár a hallgató GYED, de ki veheti igénybe?

Hallgató GYED

A fiatalon gyermeket vállaló anyukáknak jó hír, hogy egyetem mellett és után jár az állami támogatás, a hallgatói GYED. A 2018-as változások után pedig még kedvezőbb a helyzetük, ugyanis nem 1 hanem 2 évig lehet igénybe venni, így az anyuka otthon maradhat a babával tovább, nem kell az édesapának GYED-re mennie, vagy az egy éves gyereknek megfelelő bölcsődét keresni, hogy a biztosítása ne szakadjon meg.

 

De most nézzük meg, mit is jelent pontosan, milyen feltételek között veheti fel a kismama ezt a támogatást, és mire jogosult még.

A hallgatói GYED-re az jogosult, aki legalább két féléve aktívan folytatja nappali tagozaton egyetemi tanulmányait vagy az esetleges passziválás vagy a tanulmányok befejezése óta nem telt el egy év. Mind ezt a kisbaba születésének napjától számítva, így diplomaszerzést követően három hónapon belül várandósnak kell lenned, de ha a második aktív félév kezdetén már terhes vagy, és végig járod a félévedet, már jogosult vagy a hallgató GYED-re. Valamint fontos megemlíteni, hogy csak magyar állampolgároknak és gyermeküket saját háztartásban nevelő anyukáknak jár a támogatás.

A GYED mellett más támogatási lehetőségeket is igénybe tudsz venni. Többek között az egyszeri anyasági támogatást, amennyiben rendszeresen ellátogattál a védőnőhöz (a terhesség alatt minimum négy alkalommal). Fontos, hogy a várandósság végén kérd védőnődtől az igazolást, erre szükséged lesz a papír munkák folyamán.

Ezen kívül igényelni tudod családi pótlékot, ami alanyi jogon jár, ennek mértéke élethelyzettől függ. Továbbá jár még a kedvezményes budapesti BKV bérlet amennyiben Budapestre vagy bejelentve, és 5 nap szabadság az apának a szülést követően, amennyiben dolgozik, hogy veletek lehessen és segíthessen a baba körül.

A piszkos pénzügyek mezejére lépve a helyzet a következő:

  • Alaképzésben (tehát BsC) résztvevő hallgató vagy egy éven belül végzett édesanya esetében havonta a minimálbér 70%-a, melyből 15% SZJA és 10 % nyugdíjjárulék még lejön, így 2018-ban ez az összeg átlagosan nettó 73.000 Ft.
  • Mester, PhD vagy doktori képzésben résztvevőknél a garantált bérminimum 70%-a, melyből ugyancsak levonódik a 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék, így 2018-ban ez az összeg átlagosan nettó 96.000 Ft

Tehát ha egyetem alatt, vagy a diploma megszerzését követően szeretnél kisbabát vállalni, esetleg nem terveztétek, de várandós lettél, nem kell kétségbeesni, lesz anyagi támogatás.

BabaTB 
„A mosoly köztünk marad!”