Amit az újszülött okmányokról tudni érdemes

Egy gyermek születése óriási öröm, és egyben változást is jelent a család életében, ugyanakkor rengeteg feladattal is jár, aminek a nagyobb része a kicsi gondozása, de nem szabad megfeledkezni a hivatalos teendőkről sem. Nézzük, mi mindent érdemes tudni az újszülött okmányokról!

Az újszülött okmányok közül a legfontosabb az anyakönyvi kivonat. A baba ezt kapja meg először, a  születés helye szerint illetékes önkormányzat, az anyakönyvvezető állítja ki. A hivatalt minél hamarabb fel kell keresni a kórházban kapott születési igazolással és a szülők házassági anyakönyvi kivonatával, vagy az apai elismerő nyilatkozattal. Ezután következik a lakcímkártya kiállítása, alapesetben az anya állandó lakcímére. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő automatikusan kiállítja a TAJ kártyát. Napjainkban már mindenkinek, így a legkisebbeknek is rendelkezniük kell személyazonosításra alkalmas okirattal; a kérelmet az okmányirodában kell beadni.

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd igénybe venni segítségünket az újszülött okmányok kiállításával kapcsolatban, keress fel minket elérhetőségeinken!